Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 17 listopada 2016

„Detektywi cukru"



16 XI 2016 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty pod hasłem „Detektywi cukru”. Prowadząca spotkanie pani Ania mówiła o cukrze, jego wadach i zaletach.
Jedyną zaletą cukru jest to, że jest słodki i smakuje. Wad ma o wiele więcej. Powoduje poważne i groźny choroby np. cukrzycę, choroby skóry. Uzależnia, jak np. papierosy czy alkohol. Im więcej się go spożywa, tym bardziej nasz organizm go potrzebuje.
Podczas spotkania mieliśmy okazję przekonać się, jak dużo cukru znajduje się w jedzeniu, które codziennie spożywamy. Aby nam to „naocznie” uświadomić, Pani prowadząca warsztaty, układała kostki cukru przy wybranych produktach. Na przykład w jogurcie smakowym znajduje się ok. 6 kostek cukru, a w bułce maślanej - 4. Ketchup, który wszyscy bardzo lubimy, też ma w sobie bardzo dużo cukru. W piankach  cukru jest już ogromna ilość – ok. 40 kostek.  
I pomyśleć że, jedząc bułkę maślaną i popijając jogurtem smakowym pochłaniamy 10 kostek cukru. Jeśli na kolejny posiłek zjemy porcję frytek 
z ketchupem, a na deser kilka pianek, to tego cukru w naszym organizmie jest już ogromna ilość!
Dzisiejsze warsztaty dały nam dużo do myślenia. Powinniśmy zacząć zwracać uwagę na to, co jemy i wybierać takie jedzenie, gdzie cukru jest 
jak najmniej. 
Iza N. kl. IV B


16 listopada 2016 roku odbyły się warsztaty pt. „Detektywi cukru”. Sprawdzaliśmy, ile kostek cukru ma: owocowy jogurt pitny, żelki, woda smakowa, płatki kukurydziane, parówki i guma do żucia. Okazało się, że produkty te zawierają bardzo dużo cukru i należy spożywać je rzadko. Warsztaty bardzo mi się podobały i dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy.

Kacper A. kl. IV b




16.11.2016 odbyły się zajęcia pod tytułem „Detektywi cukru”. Brały w nich udział klasy 4-6. Na zajęciach pani pokazywała nam, ile cukru znajduje się w jedzeniu. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy na temat jedzenia oraz nauczyliśmy się, jak czytać etykiety. Wiemy także, co to jest syrop glukozowo-fruktozowy i jak cukier działa nasz organizm.
Zajęcia bardzo mi się podobały, chciałbym, aby było więcej takich w roku szkolnym.
Szymon J.  kl. IV B




16 listopada w naszej szkole w sali 106 odbyły się warsztaty zatytułowane „Detektywi cukru". Na spotkaniu rozmawialiśmy o tym, jakie produkty szkodzą naszemu organizmowi oraz jak uzależniamy się od cukrów. Dowiedzieliśmy się, co zabija nasze komórki i jak tego uniknąć. Mówiliśmy o składach danych produktów i okazało się, że czasem jedzenie nie jest takie zdrowe, jak nam się wydaje. Teraz przynajmniej wiemy, co nam szkodzi i jakich produktów powinniśmy unikać, abyśmy byli zdrowi.
  Te zajęcia były bardzo przydatne i dużo się na nich dowiedzieliśmy. Mnie osobiście bardzo się podobały.
                                                                                                                                                                          Oliwia Sz. kl.  IV b

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz